Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěstovani tabáku

24. 1. 2011

Pěstování kvalitního tabáku začíná pečlivou přípravou půdy a sazenic. Semena tabáku jsou malá (na 1 gram jich připadá 10 000 až 30 000), rychle však během 5 až 10 dnů vyklíčí. Při správné přípravě půdy k výsevu během dvou měsíců vyrostou do výše 15 až 20 cm. Poté se přesazují na pole. Po 3 až 4 měsících na poli jsou rostliny zralé pro sklizeň. Dvě ze tří nejdůležitejších odrůd tabáku - Virginia a Oriental - se sklízejí postupně, od časně zrajících listů u země postupně směrem vzhůru tak, jak dozrávají jednotlivé vrstvy na stvolu. Další důležitá odrůda tabáku - Burley - se sklízí zpravidla jednorázově. Rostlina se uřízne a po usušení se odtrhnou listy od stvolu. Proces sušení je důležitý pro finální kvalitu listů a profesionální dovednosti pěstitele jsou rozhodující pro zdůraznění různých charakteristických chutí tabáku. Tabák odrůdy Virginia se suší metodou nazývanou "flue curing". Tabák se pověsí do specializovaných sušáren, kde vodu z listů odpaří vyhřívaný vzduch. Tento postup trvá až jeden týden. Během této doby je třeba neustále sledovat a postupně zvyšovat teplotu. Příliš vysoké i příliš nízké teploty ve kterékoli fázi postupu mají na kvalitu negativní vliv. Tabák odrůdy Burley se suší na vzduchu v dobře větraných sušárnách, což je proces trvající až dva měsíce. Tabák odrůdy Oriental se suší na slunci. Listy se pověsí ven tak, aby byly vystaveny slunečnímu záření. Po usušení pěstitel listy tabáku třídí podle jejich polohy na stvolu a vlastností, zabalí je do žoků a dodá na aukci.[3]